Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων: Προτεραιότητα η εξειδίκευση στην Παιδορευματολογία
2019-03-18 15:04
18 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων
Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Ρευματικών Νοσημάτων σήμερα, και οι οικογένειες των ασθενών θεωρούν προτεραιότητα την εξειδίκευση στην Παιδορευματολογία στη χώρα μας.
Στόχοι αυτής της ημέρας είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γονέων και επαγγελματιών υγείας για τα νοσήματα αυτά και η ενημέρωση των γονέων, ώστε να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα που απαιτούν ιατρική φροντίδα, συμβάλλοντας, έτσι, ενεργά στη στήριξη των παιδιών τους.
Η ευαισθητοποίηση περισσότερων επαγγελματιών υγείας για τα νεανικά ρευματικά νοσήματα (ΝΡΝ) ή παιδικές ρευματοπάθειες, θα συντείνει στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και στην παραπομπή σε Ειδικά Κέντρα των συχνότερων αλλά και σπανιότερων ΝΡΝ. Σημειώνεται ότι πρόσφατα, επιστημονικές εταιρείες όπως η PReS και ο Οργανισμός Διεθνών Μελετών στην Παιδιατρική Ρευματολογία (PRINTO) προχώρησαν στη επικαιροποίηση και δημοσίευση των σχετικών εξελίξεων.
Τα ΝΡΝ είναι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος, που επηρεάζουν περίπου ένα στα 1000 παιδιά κάτω των 18 ετών. Περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα νοσημάτων, άλλα που είναι πιο συχνά και άλλα πιο σπάνια, όπως η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι συστηματικές αγγειίτιδες (συχνότερα η νόσος Kawasaki), το σύνδρομο Blau κ.ά.
Επηρεάζουν τα παιδιά με ποικίλους τρόπους, αλλά δεν αποτελούν μικρογραφία των ρευματικών νοσημάτων των ενηλίκων. Συνήθως προσβάλλονται οι αρθρώσεις, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που προσβάλλονται και άλλα όργανα του σώματος, όπως το δέρμα, οι νεφροί, τα μάτια, η καρδιά ή ο εγκέφαλος. Σε κάποια, μάλιστα, από τα παιδιά αυτά, υπάρχουν και σημαντικές ψυχολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Η έγκαιρη, λοιπόν, διάγνωση οδηγεί γρηγορότερα και ασφαλέστερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και αποτροπή μόνιμων βλαβών.
«Η έλλειψη της εξειδίκευσης στην Παιδορευματολογία στην Ελλάδα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εκπαίδευση ικανού αριθμού ειδικών ιατρών, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ρευματικά νοσήματα στα παιδιά έγκαιρα και αποτελεσματικά», τονίζει η Ελένη Ρέπα, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες και ταμίας του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν.
«Αυτή ακριβώς η αναγκαιότητα οδήγησε την Ομοσπονδία μας να θέσει σε προτεραιότητα τη διεκδίκηση αυτής της εξειδίκευσης στη χώρα μας. Αν και υπάρχουν αρκετοί παιδίατροι και ρευματολόγοι, που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση στο εξωτερικό και παρακολουθούν τα παιδιά μας, κυρίως στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), η περιφέρεια έχει μεγάλη έλλειψη, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι γονείς τους να αναγκάζονται να ταξιδεύουν πολύ συχνά στα εξειδικευμένα κέντρα, με μεγάλο οικονομικό αλλά και κοινωνικό κόστος»
Πηγή: healthmag.gr
Φωτογραφία: word-day.com
Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής.