15 Ιουνίου: Εκστρατεία Ενημέρωσης για τη Mεσογειακή Aναιμία με ορθοπεταλιές
2014-06-04 10:14
Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιουνίου) πρόκειται να εορταστεί διαφορετικά, αφού οι Σύλλογοι Ασθενών με Θαλασσαιμία από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο πρόκειται να διοργανώσουν ποδηλατοβόλτες ανοικτές προς το κοινό με στόχο την Ενημέρωση και την Ευαισθητοποίηση για τη σπάνια αυτή νόσο.
Έτσι, την Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η ποδηλατοβόλτα της Αθήνας, με σημείο εκκίνησης την πλατεία απέναντι από το Τεχνόπολις, στο Γκάζι.
Η Μεσογειακή Αναιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των μεσογειακών χωρών, αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής, αν και λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο κράτος χωρίς περιστατικά Θαλασσαιμίας.
Σήμερα, η νόσος αντιμετωπίζεται με τακτικές μεταγγίσεις, αποσιδήρωση, μεταμόσχευση μυελού (υπό προϋποθέσεις) και συμπτωματική αντιμετώπιση των επιπλοκών. Παράλληλα, σε ερευνητικό στάδιο βρίσκεται η γονιδιακή θεραπεία η οποία αποτελεί και τη ριζική θεραπεία.
Η συχνότητα των φορέων στην Ελλάδα είναι περίπου 8%, ενώ οι πάσχοντες ανέρχονται περίπου σε 3500. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι χωρίς τα μέτρα πρόληψης, θα προστίθεντο ετησίως 150 περίπου νέες γεννήσεις πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι το Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου και η Μονάδα Νοσηλείας Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» αποτελούν το μοναδικό στον ελληνικό χώρο Κέντρο Αναφοράς και το μοναδικό συνεργαζόμενο Κέντρο με τον Π.Ο.Υ. για τη Θαλασσαιμία και τις Αιμοσφαιρινοπάθειες.
Για περαιτέρω πληροφορίες για την πάθηση αυτήν, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ακόλουθη Ομοσπονδία και στο σχετικό Σύλλογο.
- Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας - Ε.Ο.ΘΑ
- Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία - ΠΑ.Σ.ΠΑ.Μ.Α.
Αντιλαμβανόμαστε, άρα, όλοι την ανάγκη για
αύξηση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας!
Επιμέλεια: Ελίνα Μιαούλη
Πηγή: Υπουργείο Υγείας, Κέντρο Αναφοράς Πρόληψης Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου και η Μονάδα Νοσηλείας Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής νόσου του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»