Ιατροί και «έμπειροι ασθενείς» σύμμαχοι ενάντια στην ασθένεια

2014-05-27 16:59

 

Η φράση «οι καιροί αλλάζουν» είναι διαχρονική. Το ερώτημα, ωστόσο, που θα πρέπει να τίθεται κάθε φορά αμέσως μετά τη διατύπωσή της είναι το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να προσαρμοστούμε στις όποιες αλλαγές πραγματοποιούνται, και εν συνεχεία, βάση αυτών, να προχωρήσουμε προς κάτι καλύτερο. Μία από τις τελευταίες αλλαγές που προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς και επιφυλακτικότητα στον ιατρικό κόσμο είναι ο νέος ρόλος, ή καλύτερα η νέα ταυτότητα του σύγχρονου ασθενή.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες που υφίστανται στον τομέα της Υγείας σε συνδυασμό με τα νέα τεχνολογικά μέσα, με την πάροδο του χρόνου κι εντελώς αναπάντεχα, οδήγησαν στη «γέννηση», και σιγά-σιγά στη «διαμόρφωση» ενός νέου «είδους» ασθενούς, στον «έμπειρο ασθενή», γνωστό και ως e-patient, ο οποίος σήμερα είναι πιο ενημερωμένος, πιο ενεργοποιημένος, πιο επικοινωνιακός, και άρα και πιο δυναμικός, ώστε να μπορεί πλέον να συμμετέχει ουσιαστικά και να συμβάλει ενεργά σε θέματα που αφορούν άμεσα στην υγεία του.

Εντούτοις, για να του δοθεί χώρος και βήμα, προκειμένου να πάρει τη θέση που του αναλογεί σε αυτό τον αγώνα, θα πρέπει πρώτα τόσο η ιατρική κοινότητα, όσο και οι ίδιοι οι πάσχοντες να απαλλαχθούν από παγιωμένες αντιλήψεις που δεν συμβαδίζουν με τη νέα πραγματικότητα –όπως, για παράδειγμα, ότι οι ιατροί γνωρίζουν τα πάντα, και συνεπώς οι ασθενείς δεν έχουν να προσθέσουν κάτι–, αλλά και να αποδεχτούν πως η συμμαχία και η αλληλοσυμπλήρωση είναι τα καλύτερα «όπλα» ενάντια σε κάθε «εχθρό».

Αναμφισβήτητα, οι ιατροί και οι επαγγελματίες Υγείας είναι εκείνοι που κατέχουν την επιστημονική γνώση, και κανείς δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να επιχειρεί να τους υποκαταστήσει. Παρ’ όλα αυτά, διανύουμε μία εποχή όπου το Διαδίκτυο, με όσους κινδύνους κι αν αυτό κρύβει, εάν κι εφόσον χρησιμοποιείται σωστά, δίνει μία μεγάλη «δύναμη» στο χρήστη, αυτήν της ενημέρωσης. Μία ενημέρωση που σήμερα ασθενείς και φροντιστές αναζητούν καθημερινά και αρκετά εξειδικευμένα, καταφέρνοντας έτσι να δώσουν πιο δυναμικά, και ίσως πιο αποτελεσματικά τη μάχη με τη νόσο.

Η έκφραση, λοιπόν, «μακριά από το Ίντερνετ», η οποία ακόμη διατυπώνεται από ένα σημαντικό μέρος της επιστημονικής κοινότητας, μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται και αποδεικνύεται όλο και πιο ατυχής. Άλλωστε, η ανάγκη ενός πάσχοντα ή ενός φροντιστή για περαιτέρω έρευνα γύρω από όλες τις θεραπευτικές δυνατότητες που υπάρχουν ανά τον κόσμο, και άρα το δικαίωμα στην επιλογή, είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από κανέναν με σαρκασμό και απαξίωση.

Επίσης, βλέποντας την ύπαρξη Διαδικτυακών Κοινοτήτων Ασθενών όπως αυτή του RareConnect, η οποία αφορά στα σπάνια νοσήματα και δημιουργήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τον Αμερικανικό Εθνικό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (NORD) ακριβώς για να μπορούν οι «σπάνιοι» πάσχοντες να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να βρίσκουν απαντήσεις σε ερωτήματα που οι γιατροί τους ενδεχομένως να αδυνατούν να δώσουν λόγω της σπανιότητας των νοσημάτων, δυσκολεύεται κανείς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα αλλά και χρηστικότητά τους.

Συνεπώς, όχι μόνο είναι αναγκαία η ενθάρρυνση των ασθενών για παραπάνω πληροφόρηση γύρω από ό,τι σχετίζεται με το πρόβλημα υγείας τους, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνει από όλους αντιληπτό ότι ένα άτομο που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πτυχές της περίθαλψής του ίσως μπορέσει μέχρι και να βοηθήσει στην εξυγίανσή της, όπως υποστηρίζει κι ένας από τους πιο γνωστούς «έμπειρους ασθενείς», ο E-Patient Dave. Γι’ αυτό, ενδυναμώστε μας, ενεργοποιείστε μας, εκπαιδεύστε μας και ενθαρρύνετέ μας, για να παλέψουμε μαζί, σαν σύμμαχοι, τον κοινό μας εχθρό: την ασθένεια.

Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά στο συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Μαΐου στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens στη 2η Συνεδρία με τίτλο «Επικοινωνία & Διαχείριση των αναγκών του σύγχρονου ασθενή».


Σύνταξη: Ελίνα Μιαούλη

Πηγή: Health Daily

 

Πίσω

Επαφή

Ο Κόσμος των Σπανίων Παθήσεων - Ελίνα Μιαούλη

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode